Aandelenmarkten in Europa reageren tevreden op de uitslagen van de stresstests voor banken. Op het Damrak werd pakjesbedrijf TNT maandag afgestraft voor zwakke kwartaalcijfers
De Amsterdamse aandelenbeurs is maandagochtend met winst geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen in de plus.
Beleggers reageerden positief op de uitkomsten van de stresstesten van de Europese banken. ING kwam zonder moeite door de test en steeg 1,7 procent op het Damrak.
De AEX-index noteerde in de vroege handel 0,7 procent hoger op 399,07 punten. De hoofdindex van Beursplein 5 stond eerder op de ochtend voor het eerst sinds 14 oktober weer even boven de 400 punten. De MidKap bleef ongewijzigd op 591,15 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,6 procent.
Stresstest banken
De banken die ruimschoots slaagden voor de stresstest zaten in de lift. In Frankfurt won Commerzbank ruim 5 procent en Deutsche Bank dikte meer dan 2 procent aan. De Franse bank Société Générale klom 1,1 procent in Parijs. De Europese Centrale Bank (ECB) maakte zondag bekend dat 25 van de 130 grootste Europese banken voor de stresstest zijn gezakt. Twaalf banken hadden de afgelopen tijd echter al maatregelen genomen.
Analisten van de bank Credit Suisse constateren dat de Europese stresstest voor banken niet te hard was maar ook niet te toegevend. Het zal de markten ook geruststellen dat de Spaanse banken "comfortabel" door het onderzoek kwamen.
Negatief was het groot aantal Italiaanse banken dat niet voldeed, waarbij Credit Suisse specifiek wijst naar Banca Monte dei Paschi di Siena. De op twee na grootste bank van Italië kwam zondag als de grote verliezer uit het onderzoek. Montedei Paschi moet de komende maanden 2,1 miljard euro aan kapitaal zien op te halen om aan alle eisen van de centrale bank te kunnen voldoen.
TNT heeft last van prijsdruk Europa
TNT Express stond onderaan de AEX met een min van 7 procent. Een voorziening voor een mogelijke kartelboete in Frankrijk en herstructureringskosten hebben de pakketbezorger in het derde kwartaal in de rode cijfers gedrukt. Ook kampte TNT met dalende opbrengsten.
De omzet van TNT in het derde kwartaal was in lijn met de verwachtingen, maar het bedrijfsresultaat was lager dan verwacht. Dat komt met name door prijsdruk in Europa, stelde analist Marc Zwartsenburg van ING maandag in een reactie
Volgens Zwartsenburg valt het effect van de zwakkere marktomstandigheden in Europa op de omzet nog mee, maar moet TNT hogere kosten maken om de opbrengsten op peil te houden. "Dat zullen we voorlopig nog wel blijven zien", verwacht de marktvorser. Daarbij wees hij ook op de nieuwe investeringen die het bedrijf aankondigde om zijn Europese activiteiten concurrentiebestendiger te maken.
Volgens analisten van Rabobank is de onderliggende bedrijfswinst grofweg in lijn met de verwachtingen. Gelet op de recente winstwaarschuwing, waarbij het bedrijf zijn doelen voor 2015 liet varen, gaan de zaken daarmee nog niet zo slecht als wellicht werd gevreesd, stellen zij.
Verkiezingen Brazilië
Het effect van de herverkiezing van de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff is vooralsnog onduidelijk. Rousseff, die nipt won van Aecio Neves, lag de afgelopen maanden onder vuur vanwege een corruptieschandaal bij staatsolieconcern Petrobras, een belangrijke opdrachtgever voor de Nederlandse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie.
Volgens analist Dirk Verbiesen van KBC is het een dubbel verhaal. "De zakelijke kiezer had liever Neves gehad, die wellicht meer open staat voor buitenlandse investeerders. Tegelijkertijd betekent de herverkiezing van Rousseff dat er weinig zal veranderen in de top van Petrobras. Dat zijn politieke benoemingen.'' De keerzijde hiervan is dat het mogelijk onrustig blijft rond het olieconcern.
Verbiesen die concludeerde dat de ,,situatie zich moeilijk laat inschatten'', meent dat het hoe dan ook van belang is voor SBM om snel weer aan tafel te komen. Het bedrijf werd vanwege onderzoeken naar de betrokkenheid bij het schandaal buitenspel gezet bij biedingen op nieuwe projecten. ,,Petrobras heeft de nodige nieuwe klussen in de pijplijn'', meent de analist.
Euro en olie vlak
De euro was 1,2693 dollar waard, tegen 1,2670 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse steeg 0,1 procent tot 81,08 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 85,99 dollar per vat.
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl